Vitamina DDenumirea de vitamina D a fost data unei clase de compusi cu actiune antirahitica - in alimentatia omului se gasesc in principal vitamina D2 (ergocalciferolul) si vitamina D3 (colecalciferolul). Organismul isi procura necesarul de vitamina D din alimentatie sau prin transformarea provitaminelor D de la nivelul pielii sub actiunea razelor solare in forme active. Dupa bronzarea pielii sintetizarea de vitamina D inceteaza. Dupa absorbtia intestinala sau sinteza tegumentara, vitamina D este depozitata in tesutul adipos, ficat si muschi. Tip vitamina: liposolubila Alte denumiri vitamina D: calciferol, viosterol, ergosterol, vitamina antirahitica, "vitamina soarelui" Roluri vitamina D:
Afectiuni datorate carentei de vitamina D:
Surse de vitamina D:
Inamici vitamina D:
Necesar zilnic de vitamina D:Necesarul de vitamina D pentru adulti este in general asigurat prin expunerea la soare, ratiei alimentare revenindu-i un loc secundar (aproximativ 20% din nevoi). La copii aportul alimentar de vitamina D are un un rol prioritar.
Toxicitate si/ sau efecte adverse supradozare vitamina D:Depasirea unei doze de 2.000 ui vitamina D pentru o perioada mai lunga de timp poate determina:
|