contcos
telefon
banner mic

Cosul meu

 x 
Cos gol

NEWSLETTER

Vitamina D

Denumirea de vitamina D a fost data unei clase de compusi cu actiune antirahitica - in alimentatia omului se gasesc in principal vitamina D2 (ergocalciferolul) si vitamina D3 (colecalciferolul).

Organismul isi procura necesarul de vitamina D din alimentatie sau prin transformarea provitaminelor D de la nivelul pielii sub actiunea razelor solare in forme active. Dupa bronzarea pielii sintetizarea de vitamina D inceteaza.

Dupa absorbtia intestinala sau sinteza tegumentara, vitamina D este depozitata in tesutul adipos, ficat si muschi.

Tip vitamina: liposolubila

Alte denumiri vitamina D: calciferol, viosterol, ergosterol, vitamina antirahitica, "vitamina soarelui"

Roluri vitamina D:

  • creste gradul de mineralizare osoasa si concentratia sangvina a calciului din plasma;
  • actioneaza preventiv in cazul racelilor impreuna cu vitaminele A si C;
  • stimuleaza sinteza proteica; creste rezistenta antiinfectioasa;
  • ajuta la tratarea conjuctivitelor; pastreaza stabilitatea sistemului nervos,
  • activitatea normala a inimii si coagulabilitatea sangvina;
  • influenteaza elaborarea hormonilor tiroidieni; contribuie la asimilarea vitaminei A.

Afectiuni datorate carentei de vitamina D:

  • rahitism;
  • osteomalacie, insotita de oboseala musculara, tulburari de mers si tetanie hipocalcemica;
  • osteoporoza senila;
  • carii severe.

Surse de vitamina D:

  • uleiul din ficat de peste - 8.500 ui/100g, sardine - 2.000 ui/100g, hering - 800-1.000 ui/100g, somon, ton;
  • ciupercile – 150-300 ui/100g;
  • laptele de vaca - 70 ui/l litru vara si 10 ui/l iarna si derivatele din lapte (untul - 50-100 ui/100g vara si 10-30 ui/100g iarna);
  • galbenusul de ou – 200-500 ui/100 g ficatul - 50 ui/100g.

Inamici vitamina D:

  • uleiurile minerale;
  • smogul.

Necesar zilnic de vitamina D:

Necesarul de vitamina D pentru adulti este in general asigurat prin expunerea la soare, ratiei alimentare revenindu-i un loc secundar (aproximativ 20% din nevoi). La copii aportul alimentar de vitamina D are un un rol prioritar.

adolescenti adulti femei adulti barbati femei gravide/ lactatie
300-500 ui 120-200 ui 120-200 ui 500—800 ui

Toxicitate si/ sau efecte adverse supradozare vitamina D:

Depasirea unei doze de 2.000 ui vitamina D pentru o perioada mai lunga de timp poate determina:

  • sete;
  • ochi umflati, mancarimi;
  • greturi, varsaturi, diareee, nevoia de a urina des;
  • depozite anormale de calciu in peretii vaselor sangvine, in ficat, in plamani, in rinichi si in stomac.